X
Min meny
Ändra dina uppgifter

Leveransadresser
Stäng meny

Varför bygger man en luftspalt under yttertaket?

Det enkla svaret är att man vill undvika förödande fuktskador i taket. I samband med byggtiden är det framförallt lätt att man på olika sätt bygger in fukten när taket färdigställs. Även då huset är klart och används vill man ha en viss luftning i taket för att undvika att fukt som kommer in blir ståendes.

Lösningen är då att bygga in en luftspalt under yttertaket för att skapa luftrörelse och leda ut fukten. Det finns många olika sätt att lösa detta på - vissa är bättre och smidigare än andra.

Vi gillar när det är enkelt, sparar tid och samtidigt blir riktigt bra utifrån ett byggtekniskt perspektiv. Lösningen är baserad på produkterna Luftspaltsskiva och Vindavledare.

Den enda du behöver för att säkerställa en riktigt trygg luftspalt är:

Här kan du se hur det går till att montera vindavledare och luftspaltssskiva i några enkla steg:

Här kan du också se hur det går till:

1. Montera Vindavledare

Vik ner kanterna på Vindavledaren. Anpassa vecket och klamra fast mot väggens ovansida. Tryck sedan upp den så att distanserna går upp emot undersidan av undertaket.

2. Montera Luftspaltsskiva

Vik ner kanterna även på Luftpaltsskivan och skjut ner den med 100 mm överlapp över Vindavledaren. Klamra sedan fast flikarna med häftpistol/häfthammare mot takstolarnas sidor.

3. Tejpa skarvar

Tejpa sedan noggrant vid skarvarna med T-Flex. Framförallt inifrån, men om du kommer åt så förordar vi noggrann tejpning utifrån med T-Flex UV i skarven mot vindskyddet.

Produkter som används vid montering:

TESHELL® 3D

Lär dig mer om våra systemlösningar i TESHELL® 3D. Verktyget för dig som vill bygga energieffektivt, lufttätt och hållbart. År efter år.