Afrika nästa. I skräddarsydd "dräkt".
Två tredjedelar av virket från Vimmerbys skogar har Afrika som slutdestination.
Sågverkskoncernen Setra månar om att virket är rätt ”klätt” för resan. T-Emballages svetsade huvar erbjuder perfekt passform och suverän varumärkes- exponering.
Per Lundberg är produktionsansvarig för justerverket (den torra delen av sågen) på Setra i Vimmerby. Inför hans vakande öga förvandlas Vimmerbys furor till 123 tusen kubikmeter sågade trävaror årligen. Merparten får nytt liv som golv, panel, dörrar och fönster i nordafrikanska hus.
– För 2-3 år sedan ersatte vi täckplasten med skräddarsydda huvar. Det är mycket lättare för oss när vi kör ut dem färdigpaketerade. Det går snabbare, blir bättre och snyggare när man får en huv i exakt rätt längd. Samtidigt är det en kvalitetsfråga.
– Det blir det inget läckage såsom det kan bli när du viker plast runt hörn, förutsatt att huven inte blir skadad, säger Ludde.
”Expressutryckningar förekommer, om än sparsamt. Då är närheten är en styrka.”
Setras varumärke sprids över världen. Helhets-intryck och smidig logistik är viktigt.
När virkestravarna, efter sjötransport, mellanlandar i hamnen i t ex Alexandria (för att därifrån distribueras ut till kunder) extraknäcker huvarna som billboards.
De kunde ha drunknat i anonymitet. I stället bidrar de till att sprida Setras varumärke och goda renommé över världen. Som alla goda nyheter sprider sig ryktet även internt. Idag använder Setras samtliga nio sågverk T-Emballages svetsade virkeshuv.
– Vi gör upp en plan halvårsvis så att det kommer sändningar ungefär en gång i månaden. Men det där får man förstås rucka på både nu och då beroende på hur det ser ut i produktion, säger Ludde.
Expressutryckningar förekommer, om än sparsamt. Då är närheten är en styrka. Det har hänt att vi fått hit en pall med budbil över dagen, konstaterar en nöjd produktionschef.
Resultat